2024.április 23.kedd, 23:16:20

Veterán és modern járműcsodák Barlahidán - A pulling a gépek, a szlalom pedig a gépkezelők versenye volt

2016. augusztus 7., 21:05 szerző: Gyuricza Ferenc

 

Barlahida - Gyorsaságot, pontosságot és némi rafinériát is követelt a munkagépek kezelőitől a verseny, amit az idei mezőgazdasági géptalálkozó szervezői kiötlöttek.

 

Barlahidán idén már harmadik alkalommal rendezték meg a mezőgazdasági gépeknek, és természetesen azok tulajdonosainak, kezelőinek találkozóját. A program során különböző versenyek mellett bemutatók is várták az érdeklődőket.

- Nekünk a munkánk egyben a hobbink is, ezt a találkozót is azért hoztuk létre, hogy a traktorosoknak és családtagjaiknak legyen egy napjuk, amit kikapcsolódással tölthetnek el - mondta Hári István, a találkozó egyik szervezője. - Olyan feladatokat találtunk ki a számukra, amelyek során bemutathatják ügyességüket, gyorsaságukat, pontosságukat.

 

Az egyik feladat: úgy kellett a szalmabálák köző tolatni, hogy a traktor nem érinthette azokat

 

A rendezvényen több mint száz munkagépet vonultattak fel, a szinte már matuzsálem korú és épített traktoroktól a legújabb gépcsodákig. Voltak versenyszámok is, ezek közül a szlalom bizonyult a legnépszerűbbnek, 42 járművet neveztek be rá.

- Olyan feladatok várnak a traktorokra, melyek részét képezik a mindennapos munkájuknak, csupán annyi az eltérés, hogy itt játékos formában teljesítik azokat - tette hozzá Hári István. - A pulling a gépek versenye, a szlalom pedig a gépkezelőké, ahol a pontosságukat, ügyességüket, gyorsaságukat tesztelhetik.

Miután a gépek teljesítménye és mérete között is óriások voltak a különbségek, így hat kategóriában indulhattak a versenyzők. A nagy kategóriák versenyében a zalaegerszegi Gyergyák János és a lickóvadamosi Fitos Balázs bizonyult a legjobbnak.

A rendezvényt Vigh László, a térség parlamenti képviselője nyitotta meg, aki szintén arról beszélt, hogy ennek a szakmának is szüksége van egy önálló ünnepre, a barlahidai találkozó ezt töltheti be. A képviselő hozzátette, az ilyen rendezvényeken a modern és az oldtimer járműveknek egyaránt helye van.

A gutorföldei Fitos Zoltán nemcsak egy egészen régi munkagépet vitt a találkozóra, de fűrészgépét azért is megcsodálták, mert saját maga építette azt.

- Ennek a traktornak a szíve a hatvanas évekből való, egy magyar gyártmányú egyhengeres dízelmotor hajtja - mutatta be járművét kérésünkre a férfi. - Hátsó hídja egy Moszkvicsé volt, de található benne GAZ és Zuk váltó is.

 

A gutorföldei Fitos Zoltán a saját magaáltal  épített munkagéppel

 

Fitos Zoltán azt is elmondta: ez az első alkalom, hogy a fűrészgépet elvitte találkozóra. Ő ugyan szívesen járt hasonló rendezvényekre, Bagodon és Csáfordon is megfordult már.

- Ezért is döntöttem úgy, hogy ide elhozom a traktoromat is - folytatta. - Csak bemutatni szerettem volna, de aztán a regisztrációnál a szervezők arra is rábeszéltek, hogy legalább a szlalomban vegyek részt vele. Ráálltam, s egyáltalán nem bántam meg.

A nap végén a tapasztalatokat összegezve Hári István annyit mondott, hogy mind a résztvevők, mind a látogatók számát illetően, és természetesen a programok minőségét tekintve is elégedettek lehetnek, így a találkozót mindenképpen folytatni, esetleg még bővíteni is szeretnék.

 

 

Forrás: ZAOL.HU

 

A ZAOL képei a GALÉRIÁBAN

 

VIDEO, köszönet érte Lovász László úrnak